Zevenstar bier in Nieuwegein

Welkom bij brouwerij Zevenstar

Zevenstar bier in Nieuwegein wordt gebrouwen op initiatief van het Zevenstar Bier collectief In 2013 ontstond het idee om voor Nieuwegein een eigen bier te brouwen.

Door het organiseren van een bier brouw wedstrijd voor de thuisbrouwers van Nieuwegein is dit gelukt. Aan de hand van een recept van de winnende deelnemer hebben wij vanaf 2014 Zevenstar Bier. Jaarlijks wordt één wedstrijd uitgeschreven waaraan de thuisbrouwers kunnen deelnemen. Zo hebben wij nu 3 verschillende Zevenstar bieren.

 

De thuisbrouwers hebben zich intussen georganiseerd in het Zevenstar Bier Brouwers Gilde.

De commerciële bieren worden gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte.

 

Het ontstaan van de naam “Zevenstar” komt voort uit de geschiedenis van de Brouwerij “De Zevenstar” in Jutphaas

In 1736 werd de brouwerij Zevenstar voor FL.6600,- aangekocht door Cornelis van Wijngaerden.

Op de hoek van de Nedereindse zandweg en de Zandweg naar Utrecht stond deze bierbrouwerij “de Zevenstar”. Op 16 december 1765 brandde de brouwerij grotendeels uit. De Zevenstar is afgeleid van het woord “zevenster” vertaalt van het woord Ursa Major, wat weer betekent het sterrenbeeld de Grote Beer. Het woord Zevenstar zou volgens overlevering een Juthaas dialect zijn.

Cornelis van Wijngaerden,  oefende bijna 30 jaar het brouwersvak in “de Zevenstar” uit tot in december 1765 de brand uit brak en de brouwerij veranderde in een rokende puinhoop.

Cornelis besloot toen om al zijn bezittingen in Jutphaas te verkopen. Hijzelf vestigde zich in Amsterdam. De resten van de brouwerij leverden bij een publieke verkoop niet meer op dan fl. 1300.

Verondersteld mag worden dat letterlijk alles verloren was gegaan: gebouwen, gereedschappen en alle voorraden

 

Dit betekende gelijk het einde van deze bierbrouwerij. Eind 2015 zou dit, als de brouwerij, nog bestaan had, voor deze brouwerij een jubileum jaar geworden. Het leek ons een bijzondere uitdaging om 250 jaar later wederom een heerlijk gebrouwen eigen Nieuwegeins biertje te kunnen drinken met de naam: ‘Zevenstar’.

Ik ben één van de initiatiefnemers van Zevenstar. Met een klein clubje mensen Hebben wij in Nieuwegein onder de thuisbrouwers een bier brouw wedstrijd georganiseerd. In 2015 is het namelijk 250 jaar geleden dat de Zevenstar Bier Brouwerij uit het toenmalige Jutphaas (nu Niewegein) volledig door brand verwoest werd. Daarom wilden wij in 2015 weer een echt Nieuwegeins bier op de markt brengen.

Top