Witte Klavervier kuitbier wint kuit bierfestival

kuit bierfestival kuitbier biernederland

Brouwerij Witte Klavervier heeft het beste Kuitbier van Nederland. Zo oordeelde de jury tijdens het Kuit bierfestival 2013 in Brouwerij de Bekeerde Suster. Het liet daarmee onder andere het kuitbier van Salandse (2), Jopen (3) en Burg Bieren (4) achter zich.

Nadat eerder deze week het bier Schipluyden van brouwerij Witte Klavervier werd verkozen tot ABT bier van de maand, won het vandaag de prijs van beste kuitbier. Een goede week voor de brouwerij uit Zwolle. Jammer voor de brouwerij, en andere deelnemers, was dat er helaas weinig publiek op het kuit bierfestival af kwamen. Zonde, want met de vele verschillende, unieke kuitbieren had het meer verdiend.

Kuitbier

Het 15e eeuwse kuitbier is de stamvader van de Nederlandse bieren volgens historicus Leen Alberts. “Het overheerste in de vijftiende en zestiende eeuw en moet de basis hebben gevormd van de bieren in de vroegmoderne tijd.”

Mede daardoor besloten Michel Ordeman (Jopen) en Freek Ruis (Witte Klavervier) het kuit bierfestival in het leven te roepen. Het is daarmee onderdeel van de Campagne Nederlandse Bierstijlen (CNB) die zij eind 2012 begonnen. Doel van deze campagne is om aandacht te vragen voor de historische Nederlandse bierstijlen en biergeschiedenis.

BierNederland

BierNederland brengt nieuws over Nederlandse bierbrouwerijen, bierproeverijen en bierfestivals. Samen met bierkenners, liefhebbers en enthousiastelingen werkt het samen om het Nederlandse bier verder op de kaart te zetten.

Top