Uitgelicht: bierfestivals

Bierfestivals | Voorbeeld van een bierfestival

Een bierfestival is een evenement waarbij verschillende bieren beschikbaar worden gesteld om te proeven en/of kopen. Bierfestivals worden in allerlei landen gehouden, waaronder Nederland. Bij bierfestivals draait het uiteraard om gezelligheid, maar er zijn vrijwel altijd ook prijzen te winnen. Het gaat daarbij om de smaak van het bier. Verschillende bierfestivals hebben hun eigen thema, zo worden er onder andere prijzen uitgedeeld voor beste lentebock, beste blond bier en beste bier uit de provincie.

Bierbrouwerijen op bierfestival

Op bierfestivals presenteren bierbrouwerijen hun bier. De Nederlandse biercultuur is de laatste jaren enorm ontwikkeld, waardoor er op ieder festival verassend lekker Nederlands speciaalbier te vinden is. In Nederland zijn intussen ruim 150 bierbrouwerijen, waarvan vele met regelmaat op een bierfestival aanwezig zijn. Meer weten over bierbrouwerijen? Bekijk dan de pagina Nederlandse Bierbrouwerijen.

Aantal bierfestivals groeit

Hoewel er geen duidelijke cijfers over bekend zijn, lijkt het aantal bierfestivals jaarlijks te groeien. Steeds meer steden hebben een eigen bierfestival, waarop het speciaalbier uit de eigen regio centraal staat. In veel gevallen worden deze evenementen georganiseerd door cafe’s of bierliefhebbers. Een aantal grotere bierfestivals worden georganiseerd door grotere partijen of bierbrouwerijen. PINT, Promotie Informatie Traditioneel Bier, is een van deze partijen. Zij organiseren jaarlijks verschillende bierfestivals.

Zelf een bierfestival organiseren

Wil je zelf een bierfestival organiseren? Dat is uiteraard mogelijk. Bedenk daarbij dat het niet om het aantal mensen gaat dat er staat, maar om de sfeer die er heerst. En het bier natuurlijk. Zes tips voor een heerlijk bierfestival:

 1. Zorg voor een verscheidenheid aan bieren. Iedere bierliefhebber heeft zijn eigen voorkeur, dus zorg dat er voor iedereen iets lekkers te vinden is.
 2. Activiteiten op het bierfestival houden leven in de brouwerij. Workshops, eigen bier brouwen of standjes zorgen voor de nodige afleiding.
 3. Hou het alcoholgebruik in de gaten. Een bierfestival moet draaien om proeven, niet zuipen.
 4. Live muziek wordt altijd gewaardeerd.
 5. Geef bierbrouwerijen de ruimte om hun bier te presenteren op het bierfestival. Voor iedere bierliefhebber is het interessant om de achtergrond van een bierbrouwerij en zijn bier te weten.
 6. Geniet ervan.

Bierfestivals op BierNederland

BierNederland doet zijn best om zoveel mogelijk bierfestivals in kaart te brengen en de informatie onder belangstellende te verspreiden. Heb jij zelf een goed stuk over een Nederlands bierfestival, stuur dan gerust een mail naar info@biernederland.

 

BierNederland

BierNederland brengt nieuws over Nederlandse bierbrouwerijen, bierproeverijen en bierfestivals. Samen met bierkenners, liefhebbers en enthousiastelingen werkt het samen om het Nederlandse bier verder op de kaart te zetten.

2 Comments

 1. bierkenner said:

  Bier festival in Den Haag komt eraan. Wanneer schrijven jullie daarover?

 2. Patrick Steijn said:

  Bockbiermatinee Drunen

  Op zondagmiddag 13 oktober aanstaande zal in “Ons Café” aan de Torenstraat te Drunen wederom het jaarlijks terugkerende Bockbiermatinee gehouden worden, vanaf 14:00u. Toegang gratis!

  Bierproef vereniging “De Vrienden van de Bockaar” organiseert dit alweer voor de negende keer. Tijdens deze middag kunnen een aantal bockbieren van kleine, maar ook grote landelijke brouwerijen geproefd worden, dit alles onder het genot van een toepasselijk hapje. Tevens zal dit jaar wederom het, in opdracht van onze bierproef vereniging gebrouwen, Bockbier met de naam “Vriendenbock” gepresenteerd worden. Toegang gratis!

  Meer info: http://www.vriendenvandebockaar.nl

Top