Ontwikkeling van Nederlands Bier

Nederlands Bier Algemeen

Nederlands bier wordt al wordt al meer dan tweeduizend jaar gebrouwen, maar pas aan het eind van de Middeleeuwen er professionele bierbrouwerijen. Nederland, met zijn handelsgeest, ontdekt snel buitenlandse bierstijlen en zet deze in de markt. De Nederlandse biercultuur is daardoor een samensmelting van verschillende, veelal buitenlandse bierstijlen. Na de tweede wereldoorlog verandert dit echter. Door de recessie en de moderne, ondergistende manier van brouwen verdwijnt het speciaalbier grotendeels uit het Nederlandse bierlandschap. Veel bierstijlen worden niet langer gebrouwen. Opvallend detail is dat Heineken in deze periode zijn positie versterkt door andere brouwerijen op te kopen, waardoor het uiteindelijk wereldwijd het meest gedronken pils levert.

Opkomst Nederlands bier

In de periode na de tweede wereldoorlog tot de jaren ’80 domineert pils het bierlandschap. Wanneer er in 1980 nog slechts 14 brouwerijen over zijn in Nederland, beleeft het Nederlands bier eindelijk een opleving. Het aantal Nederlandse bierbrouwerijen en de Nederlandse bieren nemen in hoog tempo toe. Kleine bierbrouwerijen groeien uit tot serieuze spelers, die commercieel ingesteld zijn. Deze stijgende lijn zet vooralsnog door. Ook op  bierfestivals, nationaal en internationaal, hebben Nederlandse brouwerijen intussen de nodige prijzen gewonnen.

Eigenschappen Nederlands bier

Pils, een ondergistend bier, is de standaard in Nederland. Het is een drank die in vrijwel alle cafe’s op de tap zit. Hoewel er in Nederland vooral Pils wordt gedronken, is er een steeds groter aanbod aan speciaalbieren. De meeste Nederlandse speciaalbieren zijn bovengistend, hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan witbier, blond bier en IPA’s. Ook het Engelse Stout bier en de Porter zijn veelvuldig te vinden in het Nederlands bierlandschap. Daarnaast zijn er seizoensbieren die slechts een deel van het jaar worden gebrouwen, zoals de lentebok (blond, fris en hoppig) en herfstbok (donker, bitterzoet).

Nederlands bier per regio

Het zuiden van Nederland, met name Limburg en Zuid-Brabant, hebben veelal een traditionele manier van brouwen. Het zijn familiebedrijven die volgens oud-recept het bier produceren. In Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Noord-Holland is dat anders. Deze provincies hebben de hoogste dichtheid aan bierbrouwerijen, waarbij veel bieren geïnspireerd zijn op buitenlandse bierrecepten. De snelst groeiende Nederlandse brouwerijen bevinden zich in deze regio. In het Noorden, Friesland, Drenthe en Groningen zijn er slechts een klein aantal bierbrouwerijen. In deze provincies is het Nederlands bier minder populair dan de plaatselijke sterkere dranken. Dit lijkt overigens te veranderen, zoals onder andere te zien aan het snelgroeiende bierfestival Groningen.

Kennis maken met Nederlands bier

Het Nederlands bier is in opkomst, dat is duidelijk. Wil je verder kennis maken met de verschillende stijlen? Bestel Nederlands bier, bezoek een van de vele brouwerijen of bezoek bijvoorbeeld het biercafe Arendsnest. Het Nederlands bier is absoluut de moeite waard!

BierNederland

BierNederland brengt nieuws over Nederlandse bierbrouwerijen, bierproeverijen en bierfestivals. Samen met bierkenners, liefhebbers en enthousiastelingen werkt het samen om het Nederlandse bier verder op de kaart te zetten.

Top