Ontwikkeling Nederlandse bierbrouwerijen

nederlandse-bierbrouwerijen-algemeen

In Nederland zijn er ruim 150 bierbrouwerijen. De acht grootste brouwerijen zijn verenigd in de organisatie Nederlandse Brouwers. Samen leveren zij ruim 95% van al het Nederlandse bier. Toch zijn er vele andere Nederlandse bierbrouwerijen die heerlijk bier maken. Deze kleinere brouwerijen produceren gezamenlijk ruim 750 verschillende speciaalbieren. Een groot deel van hen, meer dan 80 leden, is verenigd in het Klein Brouwerij Collectief (KBC). Het biedt een plek waar kennis en ervaringen worden gedeeld door de brouwers. Het KBC maakt zich daarbij hard voor speciaalbieren, waarbij ze een voorliefde hebben voor “eerlijke ingredienten en ambachtelijke brouwwijzen”.

Geschiedenis Nederlandse bierbrouwerijen

In de negentiende eeuw waren er honderden Nederlandse brouwerijen, iedere grotere plaats had een of meerdere bierbrouwerijen. Deze bloeiperiode stopte begin twintigste eeuw: het aantal nam snel af. Dit lijkt een gevolg van de twee wereldoorlogen en de economische recessie. Na de tweede wereldoorlog, in 1945, waren er nog slechts 83 brouwerijen over in Nederland. Ook de opkomst van de Duitse, ondergistende methode had zijn uitwerking op het Nederlandse bierlandschap. Een aantal bierbrouwerijen besloten te fuseren, wat het aantal verder verminderden. In 1980, het absoluut dieptepunt, waren er nog slechts negentien brouwerijen die gezamenlijk een zestigtal bieren brouwden.

In de jaren daarna won het Nederlands speciaalbier langzaam aan populariteit. Bestaande bierbrouwerijen besloten meer verschillende speciaalbieren op de markt te brengen. Ook brachten hobbybrouwers hun zelfgebrouwen bier uit. De opkomst van deze kleine brouwerijen heeft de biermarkt danig veranderd. Inmiddels is het aantal Nederlandse bierbrouwerijen flink gestegen en lijkt deze stijging bovendien door te zetten. Volgens de tellingen van Cambrinus zijn er per mei 2013:

  • 98 Actieve Nederlandse bierbrouwerijen
  • 69 Actieve brouwerijhuurders

Nederlandse bierbrouwerijen anno nu

De Nederlandse biercultuur lijkt weer te ontstaan. Nederlandse brouwerijen staan langzamerhand ook internationaal weer goed op de kaart. Bierbrouwerij De Molen stond zelfs als enige Europese brouwerij in de Top 10 beste brouwerijen wereldwijd. Maar zij zijn niet de enige die nationaal en internationaal succes vieren. Verschillende Nederlandse brouwerijen winnen prijzen op allerlei bierfestivals. Daarnaast zijn er een groeiend aantal bierbrouwerijen die een eigen proeflokaal aanbieden waar met enige regelmaat bierproeverijen worden georganiseerd. Natuurlijk wordt er nog steeds Belgisch trappistenbier en abdijbier verkocht, maar de Nederlandse biercultuur telt weer mee! En dat is te zien en, nog belangrijker, te proeven.

BierNederland

BierNederland brengt nieuws over Nederlandse bierbrouwerijen, bierproeverijen en bierfestivals. Samen met bierkenners, liefhebbers en enthousiastelingen werkt het samen om het Nederlandse bier verder op de kaart te zetten.

4 Comments

  1. 371 j article said:

    I don’t even understand how I finished up here, but I believed this post
    was great. I do not know who you are however certainly you are going
    to a famous blogger if you happen to aren’t already. Cheers!

Top