Nederlandse biersommeliers vervijfvoudigd

Nederlandse biersommeliers biernederland

Nederland is 20 biersommeliers rijker sinds deze week. De afgelopen dagen ronden de studenten de StiBON opleiding af in het Oostenrijkse Obertum. Hiermee behaalde zij allen een van de hoogste, internationaal erkende diploma’s op het gebied van bier. Met de toetreding van de 20 geslaagden, groeit het aantal Nederlandse biersommeliers in een klap naar ongeveer 25 personen.

StiBON

Sinds 2009 biedt Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON) opleidingen aan om de kennis over bier te verspreiden. Het is voor eerst dat de Nederlandse bieropleiding de titel beirsommelier geeft aan deelnemers. Voorzitter Theo Flissebaalje van StiBON: “Via de StiBON-opleiding hebben de sommeliers een gedegen kennis gekregen van zowel de Nederlandse als de internationale biermarkt. Juist dat Nederlandse aspect maakt deze nieuwste biersommerliers zo uniek. De laatste opleidingsdagen in Obertrum bouwen voort op het fundament dat in Nederland is gelegd.”

Nieuwe Nederlandse biersommeliers

In de  opleiding wordt aan allerlei zaken rondom bier aandacht gegeven. “De opleiding heeft mij vooral beter leren proeven”, aldus Gijs Troost van de Gooische Bierbrouwerij. Hanneke van het Ende, MITRA slijter, vindt de aandacht voor bier en spijs combinaties ook erg interessant. “Ik heb nu meer durf bij het adviseren van het juiste bier bij het eten.” Horecaondernemer Rob Driessens is het daar mee eens. “Ik kan er veel meer over vertellen, waardoor de gasten deze bieren meer bestellen. Daar heb ik weer profijt van.”

BierNederland

BierNederland brengt nieuws over Nederlandse bierbrouwerijen, bierproeverijen en bierfestivals. Samen met bierkenners, liefhebbers en enthousiastelingen werkt het samen om het Nederlandse bier verder op de kaart te zetten.

Top