Brouwerij Oedipus presenteert documentaire over bierrevoluties in Oregon en Nederland

De Amsterdamse brouwerij Oedipus maakte een documentaire over de parallellen tussen bierrevolutie in het Amerikaanse Portland twintig jaar geleden en die van nu in Nederland. Samen met negen andere brouwerijen en een cameraploeg trokken ze naar het bierwalhalla in Oregon om de oorsprong van de bijzondere biercultuur aldaar vast te leggen. Een verhaal over onafhankelijkheid, duurzaamheid, vriendschap en natuurlijk: bier. De documentaire It all starts with beer gaat in première tijdens een avondvullend programma met eten, Q&A met de regisseur en producent, een afterparty en veel bijzonder bier in filmtheater Kriterion op vrijdag 25 maart. Bekijk de trailer.


Bier staat al eeuwen overal op tafel. Bier geeft plezier, verbindt en is de brandstof voor goede conversaties. Deze rituelen zijn onveranderd, maar het product zelf is constant in beweging. En met name de biermarkt is de laatste jaren aan revolutionaire veranderingen onderhevig.

In tijden van economische onzekerheid heeft de markt aangetoond dat op kleine schaal gebrouwen bier een product is dat veel mensen, kennis en vaardigheden bijeenbrengt. De positieve veranderingen in de biermarkt behelzen echter veel meer dan alleen de kwaliteit van het bier: ze staan symbool voor een culturele en economische verandering. Deze revolutie had zijn oorsprong al meer dan twintig jaar geleden in Portland, Oregon. Het Amsterdamse Oedipus Brewing wilde deze bijzondere beweging vastleggen op de plek waar het allemaal al twintig jaar eerder heeft plaatsgevonden en vooral mét de mensen die het allemaal hebben mogelijk gemaakt.

Met tien Nederlandse brouwers werd een reis naar Portland ondernomen, om er achter te komen waarom de biermarkt in die stad zo floreert. De Nederlanders werden daar uitgenodigd om hun bieren te presenteren op het Oregon Brewers Fest (OBF). De organisator van OBF, Art Larrance, was een jaar eerder naar Nederland gereisd voor een bierexpeditie en ‘proefde’ daar dezelfde soort bierrevolutie waar hij zelf twintig jaar eerder onderdeel van uitmaakte. Het was deze revolutie, toen en nu, die werd vastgelegd en op die manier meegenomen naar Nederland. Vanwege de enorme groei van brouwerijen is het nu de juiste tijd om dit verhaal met Nederland en de rest van de wereld te delen.

De documentaire It all starts with beer laat zien waarom Portland zo’n voorloper was in de bierrevolutie, door duurzaam te denken en handelen, lokale producenten te ondersteunen en met een sterke (bier)community. Dit heeft brouwerijen als Oedipus geïnspireerd en de hoop is dat het vuurtje op een zelfde manier zal aanwakkeren in Nederland, zodat steden als Amsterdam en Utrecht ook hubs van creativiteit, kennis en plezier zullen worden. De documentaire is bedoeld als instrument hiervoor en de première op 25 maart geeft, zo hopen de brouwers, een nieuwe impuls voor de Nederlandse bierrevolutie. Tijdens een avondvullend programma in filmtheater Kriterion is er, naast de vertoning van de documentaire, een bierstoof (met Oedipus bier) van Roze Bunker en een Q&A met regisseur Boris Booij, producent Rick Nelson en Skadi Renooy (MSc Urban Studies), zij schreef haar scriptie over ”an examination of the patterns of formation of the craft beer industry in Boston and Amsterdam”. Na de Q&A is het afterparty-time met bier en dj’s.

 

BierNederland

BierNederland brengt nieuws over Nederlandse bierbrouwerijen, bierproeverijen en bierfestivals. Samen met bierkenners, liefhebbers en enthousiastelingen werkt het samen om het Nederlandse bier verder op de kaart te zetten.

Top